Jegyelővétel 2022.

JEGYELŐVÉTEL A KONCERT ELŐTTI NAPIG 500 FT KEDVEZMÉNNYEL!!!

JAVASOLJUK, HOGY MINDENKI TÁJÉKOZÓDJON ARRÓL, HOGY A JEGYIRODÁK MELY ÁRUSÍTÓ HELYEIN NEM SZÁMÍTANAK FEL KEZELÉSI KÖLTSÉGET!!!S 2

Partnereink

NKA Csak Logo

407908591543137173851

6731914115176299408055

J
 Min

Intersport

Szuperinfo Logo

Fejér Megyei Hírlap 2007. június 23.-Elmúlt az első harminc év

2008.06.29. 19:03  |  Admin  |  Cikkek,interjúk  |   
  Nincs
Harmincéves az Agárdi Popstrand Regionális Rendezvényközpont. Nagyon sok idő egy önkéntes kulturális intézmény életében. Megannyi öröm, bosszúság, életérzés, élethelyzet, és több, itt felnőtt generáció. E 30 év a kultúra hordozója volt. Turbók Jánossal, a Popstrand létrehozójával beszélgettünk erről az időről.
A Popstrand születésének évében, 1977-ben a nagy generáció még létezett, bár már kifulladó lendülettel. Amit elkezdtetek Agárdon akkor és ott, új volt. Mi történt, miért?
 
A start nyara előtt kerestek meg agárdi fiatalok, köztük név szerint Magyar István, hogy a Kertészeti Egyetem Klubjának mintájára hozzunk létre egy nyári zenei, kulturális centrumot. A Velence-tavi kormányprogram sokszor tízmilliárdos beruházásából kimaradtak a közösségi, ifjúsági, kulturális helyszínek, intézmények. Akkor télen szétnéztem, és mivel a kérés őszinte volt, vállaltam. Az első koncert 1977 júniusában volt, a Generállal. Szemétszállító pótkocsikat láncoltunk össze, az volt a színpad, az öltözőnek a strand kubikus műhelyét használtuk. Áram alig volt, az első évben a Piramisnál, majd más koncerteken is félbeszakadt az elő-adás az áram hiánya miatt, amiért természetsen mindenki engem szidott... A meglévő, igencsak hiányos infrastruktúrát használtuk egészen 2000-ig, de ez kevés volt.
 
A lelkesedés akkor még hegyeket mozgatott...
Az alapvető célom nem volt más - és ez a cél végigkísérte a 30 évet -, mint igényes előadókkal, igényes közönségnek, szép környezetben olyan programokat biztosítani, melynek során néhány órára el lehet felejteni a mindennapok gondjait, és akár utazásra késztetni a családokat, baráti köröket a várhatóan színvonalas műsor megtekintéséért. A közönség évek óta értékeli az értékközvetítésünket, és ennek is köszönhetjük a fennmaradásunkat.
 
Az akkori hatalom időnként pofonokat is osztogatott...
 
Szinte hihetetlen, hogy 1979-ben hajdan a szombati Omega-, vasárnapi Piramis-koncertet le tudták tiltani pénteken, a hétfői húsáremelés miatt. Az Omega-koncertet 2004-ben pótoltuk... Operatív bizottság jött létre 1981-ben, hogy az Agárdi Popstrandot Kápolnásnyékre száműzze. Aztán nagy nehezen engedték, hogy 1983-ban egy R-Go koncertet rendezhessek, majd 1984-ben az István, a király és egy Hungária rendezvényre is adtak engedélyt, de csak a közönség nyomására. A 30 év során kilencszer építettem fel a nagyszínpadot, és ahhoz is nagy lelkierő kellett, hogy 1994-ben a Velence-tavi állami támogatásokat szétosztó - megalázóan alacsony - 250 ezer forintos támogatást visszautasítsam. Szomorú, hogy eddig egy nyugodt évem sem volt, minden évben akadt kellemetlenségem.
 
Pedig a rendszerváltás után szabad volt sok minden. Vagy nem?
 
Sok akadályba ütköztünk 1990 után is, 1999-ben kerültünk fel először a térképre , szerepeltünk a Velence-tavi kiadványokban, 2001 óta van telefonunk, vizünk is ebben az évben lett, és mindjárt téliesített vizet fakasztottunk . Ehhez saját erő és a Széchenyi-terv kellett. Fákat, bokrokat ültettem, parkosítottunk, már van zenekari öltöző, ami télen melegedőként funkcionál. A színpadtetőt jövőre befejezzük, és akkorra minden elkészül, ami már 1977-ben rendelkezésünkre kellett volna, hogy álljon... A Napsugár Strandra pályázók 1998-ban és 2000-ben leírták: ha nyernek, megszüntetik a Popstrandot. Nem nyertek... Gárdony önkormányzatának bölcs döntésével a Napsugár Strand és az Agárdi Popstrand 2000-től külön bérleményként funkcionál.
 
A nagy generációtól indultunk. Érdekes módon Agárdon minden genaráció nagy generációnak bizonyult. Miért, mi a titkod?
 
Mindig voltak jó ötleteim, többen tőlem lestek el különböző megoldásokat. Mi szerveztünk először rock-tábort - Edda-tábor -, voltak táncversenyeink, állandóan újítottunk, télen és nyáron is pörögtünk megállás nélkül. Aligha éltük volna meg a 30 évet a nagyfokú aktivitás és odafigyelés nélkül. Nincs titok, mindig a közönség volt az első, annak kiszolgálását tekintettük a legfontosabbnak. Ma már generációk járnak ide, sok olyan koncertet rendezünk, amelyen egy család három generációja van jelen, és ez adja a legjobb érzést, amikor azt mondják, jó itt lenni, mert szép a környezet, jó a műsor, igazi családi eseményt jelent egy-egy hétvége.
 
Azt mondják, a könnyűzenei rendezvények veszteségesek. Csak nem pénzügyi mágia az, amit véghez vittél?
 
A hozzánk hasonló szabadtéri színpadok - Margitsziget, Petőfi csarnok - évente több tízmilliós támogatást kapnak, mi tavaly kaptunk egy nyárra 240 ezer forintot. Nincs titok: nincs személyzet, igazgató, stáb, van egy Turbina, a családom, barátaim segítenek. Nincs autóm, vagyonom, vonattal, busszal járok, a Popstrand a kincsem.
 
A családod szeret még...?
 
Nincs gond, bár a feleségem megjegyezte egy koncert után: a veszteségből egy hónapig az egész család Hawaii-on nyaralhatott volna...
 
Vegyük sorba a 30 év legnagyobbjait...
 
Az elején volt a Piramis, Omega, LGT, General, Koral, Bikini - öröm és bánat. Edda a number one, a nagy lelki találkozás, nélkülük aligha működnénk. A generációs zenekarok - I. Emelet, Manhattan, VIP - frissességet, jókedvet hoztak. Demjén Rózsi is örök, igazi sztár, nélküle is bajban lennénk, de ez igaz Charlira is. A Benkó-dixieland esetében Benkó Sándor mondása kölcsönösen igaz: jóleső érzés, hogy beleférnek a műsorpolitikánkba. Fontos az R-Go, Szikora Robi őrült show-man.
 
Ez volt a 30 év, de mennyi időre tudsz előrelátni, tervezni?
 
Tudtomon kívül el-szálltak az évek, figyelni kell az egészségemre. Ha találkozunk 10 év múlva, a 40 év apropóján, akkor már boldog lennék... Optimizmus és kitartás nélkül nehéz lett volna végigélni a 30 évet. Hiszen sokan sokszor akartak rosszat csinálni velünk, és ráadásul 22 évig hiányoztak az alapvető működési feltételeink. Például 1986-ban, amikor Velencét nevezték ki leendő könnyűzenei, kulturális bázisnak, a közönségünkön kívül talán nem is volt mellettünk senki. A sok nehézség ellenére az ő elismerésükért volt érdemes küzdeni, dolgozni 30 éven át.

Zsohár Melinda, Kovalcsik Katalin

FACEBOOK

IDŐJÁRÁS